niedziela, 25 listopada 2012

nalewka pomarańczowa



Powoli szykuję się na święta. Zawsze miesiąc wcześniej przygotowuję nalewkę z pomarańczy aby przy świątecznym stole rozkoszować się jej smakiem.

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 10 łyżeczek cukru
  • 0,5l spirytusu
  • 0,5l przegotowanej wody

Pomarańcze szoruję i sparzam wrzątkiem. Następnie ścieram skórkę, którą wrzucam do słoika. Wyciskam sok z pomarańczy. Dosypuję cukier. Mieszam aby cukier się rozpuścił w soku ze skórkami. Zalewam wszystko spirytusem i wodą. Odstawiam na tydzień. Po tym czasie przelewam nalewkę do butelek i czekam do świąt. Kto jest bardziej cierpliwy może przelać ją przez filtr do ekspresu kawowego. Będzie wtedy bardziej klarowna

. Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Mój mąż robił taką tylko cytrynówkę, dla mnie na spirytusie za ostra. Znikła w przeciągu 2 dni ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli chcesz skomentować przepis - zapraszam.