niedziela, 25 listopada 2012

nalewka pomarańczowa



Powoli szykuję się na święta. Zawsze miesiąc wcześniej przygotowuję nalewkę z pomarańczy aby przy świątecznym stole rozkoszować się jej smakiem.

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 10 łyżeczek cukru
  • 0,5l spirytusu
  • 0,5l przegotowanej wody

Pomarańcze szoruję i sparzam wrzątkiem. Następnie ścieram skórkę, którą wrzucam do słoika. Wyciskam sok z pomarańczy. Dosypuję cukier. Mieszam aby cukier się rozpuścił w soku ze skórkami. Zalewam wszystko spirytusem i wodą. Odstawiam na tydzień. Po tym czasie przelewam nalewkę do butelek i czekam do świąt. Kto jest bardziej cierpliwy może przelać ją przez filtr do ekspresu kawowego. Będzie wtedy bardziej klarowna

. Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. Mój mąż robił taką tylko cytrynówkę, dla mnie na spirytusie za ostra. Znikła w przeciągu 2 dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewkarz łysiejący: Zdecydowanie preferuję nalewki przezroczyste, dlatego sugeruję przefiltrować Twoją nalewkę przez filtr do ekspresu kawowego. Oda razu mówię - płyn NADAL będzie mętny (mętnawy)! Nie martw się tym wcale, bo życie jest zbyt krótkie aby to robić. Jedyny sposób to.... czas. Wynieś przefiltrowaną nalewkę w ciemne miejsce i daj jej postać 9 miesięcy. Ja tak właśnie zrobiłem (wniosłem ją na strych i po prostu o niej zapomniałem), ale efekt wart był tego czekania! Uzyskałem przezroczysty płyn, a na dnie słoja utworzył się dość gruby kożuch, który został w słoju po zlaniu nalewki. Po ponownej filtracji, tym razem przez watę, osiągnąłem zamierzony cel: KLAROWNĄ nalewkę pomarańczową na bazie soku (wiele przepisów, w tym słynnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku, wykorzystuje same skórki i nie może być mowy o SMAKU pomarańcz).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Jeśli chcesz skomentować przepis - zapraszam.